Nie zawsze doceniamy bogactwo otaczającego nas świata roślinnego. Tymczasem rośliny stanowią bardzo cenne źródło różnorodnych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Czym jest kudzu?
Jedną z mało znanych roślin w Polsce jest Kudzu. To roślina wywodząca się z dalekiego Wschodu i od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej przez Japończyków i Chińczyków. Ze względu na małe wymagania glebowe, kudzu uprawiane jest obecnie na wszystkich kontynentach. Jednak z powodu dużej inwazyjności, jego uprawa jest kontrolowana.
Przyrost rośliny jest naprawdę imponujący i wynosi 30 cm na dobę, natomiast korzeń kudzu może osiągnąć 20 cm średnicy i 150 kg wagi. To właśnie korzeń zawiera najwięcej składników o właściwościach zdrowotnych.
Kudzu właściwości
Najcenniejszymi składnikami korzenia kudzu są flawonoidy i izoflawonoidy oraz mikro i makroelementy. Tak bogaty skład sprawia, że korzeń kudzu ma szerokie zastosowanie w leczeniu różnych dolegliwości. Najczęściej preparaty z kudzu stosowane są w zapaleniu górnych dróg oddechowych, przy wysokiej gorączce, w migrenowych bólach głowy, w okresie klimakterium, ale także w leczeniu cukrzycy.
Ze względu na właściwości odżywcze, kudzu uznawane jest za super food, pożywienie całkowicie naturalne, nie zawiera glutenu oraz laktozy.
Kudzu w zwalczaniu nałogów
Niezwykłą rolę korzeń kudzu odgrywa w zwalczaniu nałogów, zwłaszcza alkoholizmu. Jaki jest mechanizm jego działania, nie do końca wiadomo. Badania naukowe i kliniczne wykazały, że stosowanie kudzu znacznie obniża zapotrzebowanie na alkohol. Wystarczy zaledwie 7 dni, by spożycie alkoholu spadło o 40%. To bardzo dużo i znacznie ułatwia przejście kuracji odwykowej.
Kudzu pozwala także walczyć z uzależnieniem od narkotyków oraz papierosów.
Korzeń kudzu w walce z nowotworami
Zawarte w kudzu flawonoidy odgrywają bardzo ważną rolę w zwalczaniu wolnych rodników odpowiedzialnych w starzeniu się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych. Najbardziej zaawansowane są badania nad wpływem kudzu w walce z rakiem prostaty. Udowodniono, że genisteina wiąże receptory androgenów i obniża ich wpływa na rozwój komórek nowotworowych. Przyjmowanie kudzu zmniejsza poziom PSM (marker nowotworu prostaty) nawet o 50-80%.
W przypadku innych nowotworów oddziaływanie genisteiny jest podobne, ale na dokładne wyniki trzeba jeszcze poczekać.